Aby dodać smaku waszym potrawom, poniżej zamieszczamy przepis na domowy majonez.


PRZEPIS BEZ OLEJU PARAFINOWEGO (dla 1 osoby):


Jajko na twardo rozgnieść na miazgę, a następnie dobrze wymieszać z 50g serka lub jogurtu oraz z przyprawami.

LUB

200g serka homogenizowanego 0% lub 1 jogurtu 0% wymieszać z 1 żółtkiem, skórką z cytryny, solą, pieprzem, 1 łyżeczką musztardy i szalotką.



PRZEPIS Z OLEJEM PARAFINOWYM (dla 4 osób):

Do głębokiej miski wbić 3 żółtka, uprzednio pozostawione na 30 minut w temperaturze pokojowej. Dodać 1 łyżeczkę octu, szczyptę soli, pieprz, odrobinę pietruszki (nieobowiązkowo) i 2 łyżeczki musztardy. Odstawić całość na 5 minut, a następnie delikatnie zamieszać przy użyciu małej łyżeczki.
Wziąć mikser, upewnić się, że trzepaczki dosięgają dna miski i miksować składniki okrężnymi ruchami na małych obrotach, dolewając po trochu oleju parafinowego.
Po minucie zwiększyć obroty miksera i wykonywać ruchy z góry do dołu, cały czas dolewając oleju (75 ml na cały majonez).
Miksować do czasu uzyskania białego, zwartego majonezu.

Palce lizać!


Pozdrawiam,


Admin